Vejledning i 9. klasse

I 9. klasse skal du vælge, om du vil begynde på en ungdomsuddannelse, et 10. klasseforløb eller noget helt tredje, når du er færdig med 9. klasse.

I 9. klasse skal du vælge, om du vil begynde på en ungdomsuddannelse, et 10. klasseforløb eller et andet afklaringsforløb, der kan gøre dig klar til en ungdomsuddannelse.

Inden d. 1. marts skal uddannelsesparate elever sende en ansøgning via optagelse.dk til den uddannelsesinstitution eller skole, de helst vil begynde på efter 9. klasse.

Den modtagende uddannelsesinstitution eller 10. klasseskole skal bruge din uddannelsesplan/elevplan til at tilrettelægge dit uddannelsesforløb.

Hvis du føler, du har behov for voksenstøtte i overgangen til en ungdomsuddannelse, kan du få tilknyttet en mentor i slutningen af 9. klasse, hvis dine forældre og skolen er enige om, at det er en god ide.

For at kunne træffe det rette uddannelsesvalg er det vigtigt, at du har et klart billede af dig selv, dine arbejdsvaner, interesser, evner og stærke sider. Derfor skal du fortsætte arbejdet med din uddannelsesplan/elevplan i samarbejde med dine forældre, lærere og din UU-vejleder.

Hvis du søger en ungdomsuddannelse efter 9. klasse, kræver det, at dine lærere løbende vurderer din uddannelsesparathed.

Hvis du er erklæret ikke uddannelsesparat, skal du mødes med din UU-vejleder og lærer for at aftale, hvad der skal til, for at du bliver uddannelsesparat. Du skal i også i brobygning på en-to ungdomsuddannelser.